Diyabet yani şeker hastalığı olan insanların gerçek ve istikrarlı beslenmelerinin yanında fizikî aktiviteye de değer vermeleri gerekiyor.
Uzun müddetli aç kalma, aralıklı oruç üzere usuller şeker hastası olanlar için risk oluşturabilir. Bu nedenle öğünlere dikkat ederek beslenmek şeker hastaları için organlara gelecek zararın önüne geçmiş olacaktır.
ŞEKER HASTALARININ UZAK DURMASI GEREKEN BESİNLER
Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli ve işlenmiş besinler sağlıklı bir beşere da ziyan verebileceği üzere şeker hastalarında çok daha önemli ziyana yol açmaktadır.
Tatlı, pasta, kek, börek üzere içerisinde kolay şeker bulunan besinler tüketilmemeli ve tuzdan uzak durulmalıdır.
ŞEKER HASTALARI HANGİ BESİNLERİ TERCİH ETMELİ?
Kan şekerini dengeleyebilmek için öğün içerisinde kesinlikle yoğurt, ayran, cacık üzere besinlere yer verilmelidir.
Bu halde kan şekerinin çok süratli yükselmesi denetim altına alınabilir.
Meyveler içerisinde de pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, üzüm yerine de elma tüketilebilir.
Brokoli, havuç , biber ve domates üzere sebzelere ek olarak portakal, çilek, yaban mersini, karadut, mandalina ve elma üzere meyveler tüketilebilir.
YÜKSELEN KAN ŞEKERİ NASIL DÜŞER?
Kan şekerini yükselten sebeplerin başında yanlış beslenme alışkanlıkları gelmektedir.
Glisemik indeksi düşük olan yoğurt, ayran, balık, nişastasız besinler, greyfurt, erik, elma, fındık, ceviz, üzere eserler öğün içerisinde tercih edilebilir.
Kan şekerini düşürmek için bol sıvı tüketmek, brüksel lahanası, avokado, brokoli üzere lifli besinler tüketmek, ekmek, makarna, şekerli ve gazlı içecekler üzere karbonhidratı bol besinleri sonlandırmak, idman yapmak ve gerilimden uzak durmak yararlı olacaktır.